LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Δευτέρα 21/05/18
2ος χρόνος, ημέρα 932η

Υγεία

Νέα δεδομένα για τον βροχερό καιρό και τον πόνο στις αρθρώσεις

Print Friendly and PDF
-A +A
Νέα δεδομένα για τον βροχερό καιρό και τον πόνο στις αρθρώσεις

Της Γιάννας Σουλάκη

Αν και είναι δύσκολο να πείσετε γι' αυτό τη γιαγιά σας, τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα καταρρίπτουν με πάταγο την μέχρι σήμερα -και εδώ και αιώνες- βεβαιότητα, ότι ο βροχερός καιρός και η υγρασία, προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις. Μια νέα μελέτη, λοιπόν, του Πανεπιστημίου του Harvard αποφάνθηκε σχεδόν με απόλυτη βεβαιότητα, ότι ο βροχερός καιρός και ο πόνος στις αρθρώσεις, δεν συνδέονται. Τα αποτελέσματα θεωρούνται αρκετά αξιόπιστα, καθώς η σχετική επιστημονική διαπίστωση βασίστηκε στη μελέτη εκατομμυρίων επισκέψεων σε γιατρό.

Αν και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πιθανότατα έναν ηλικιωμένο συγγενή, που επιμένει ότι μπορεί να προβλέψει την αλλαγή του καιρού, με κριτήριο τους πόνους από αρθρίτιδα ή του πόνου στην πλάτη, και παρ'ότι στο παρελθόν υπήρξαν μικρές σε μέγεθος δείγματος μελέτες με συγκεχυμένα αποτελέσματα, η νέα έρευνα τείνει στο συμπέρασμα, ότι αυτά τα συμπτώματα είναι περισσότερο προσωπικές αναφορές, παρά επιστημονικές αποδείξεις.

Η ομάδα των Αμερικανών ερευνητών αποφάσισε να ρίξει περισσότερο φως στο ζήτημα αυτό εξετάζοντας τα αιτήματα για ιατρική συνδρομή, σε συνδυασμό με τα δεδομένα των βροχοπτώσεων από χιλιάδες μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας. Η μεγάλη βάση δεδομένων επέτρεψε στους ερευνητές, να αναλύσουν ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα από αυτό που συνήθως εξετάζεται στις τυπικές έρευνες: Μελετήθηκαν, λοιπόν, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο ασθενείς, ηλικίας από 65 ετών και άνω, οι οποίοι έκαναν περισσότερες από 11,6 εκατομμύρια επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία, κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών.

Η ομάδα ανέλυσε και σύγκρινε το ποσοστό αυτών των επισκέψεων, τόσο στις βροχερές, όσο και στις μη βροχερές ημέρες και κατέληξε σε αρνητικό αποτέλεσμα: δεν υπήρξε σύνδεση μεταξύ των παραπόνων για πόνους στις αρθρώσεις και των βροχοπτώσεων, τόσο κατά την ημέρα της βροχόπτωσης, όσο και κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας ή ακόμα και της προηγούμενης εβδομάδας.

«Δεν διαπιστώσαμε καμία συσχέτιση μεταξύ των βροχοπτώσεων και των επισκέψεων σε γιατρό για πόνο στις αρθρώσεις ή πόνους στην πλάτη», λέει ο επικεφαλής της μελέτης, γιατρός Anupam Jena από την Ιατρική Σχολή του Harvard και συμπλήρωσε: «Στο κάτω-κάτω οι πονεμένες αρθρώσεις και πλάτες των ανθρώπων είναι αναξιόπιστα στοιχεία».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 6,35% των επισκέψεων στον γιατρό περιελάμβανε παράπονα για πόνους κατά τις βροχερές ημέρες, ενώ το 6,39% των παραπόνων που σχετίζονταν με παρόμοιους πόνους, σημειώθηκαν στις «στεγνές» ημέρες. Αυτή η διαφορά είναι τόσο μικρή, που η ομάδα θεωρεί ότι δεν έχει κλινική σημασία, όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο BMJ.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η έρευνα εστίασε μόνο στις βροχοπτώσεις και όχι σε άλλα μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως η θερμοκρασία, η βαρομετρική πίεση και οι άνεμοι, οπότε υπάρχουν ακόμα περιθώρια μελλοντικής αναζήτησης.

«Μια κάποια σχέση με τον καιρό εν γένει μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει και επομένως ασφαλέστερα συμπεράσματα σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις θα ήταν χρήσιμα και θα μπορούσαν, ίσως να υποστηρίξουν την πιθανή εγκυρότητα αυτής της -κοινώς αποδεκτής- πεποίθησης», αναφέρει στα συμπεράσματα της μελέτης, η ομάδα των ερευνητών.

Με πληροφορίες από sciencealert.com

Επιστροφή στην mobile έκδοση.