LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τετάρτη 20/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1235η

Η ελληνική κοινωνία σπάει τα «ταμπού»

Print Friendly and PDF
-A +A

Τι πραγματικά πιστεύουν οι Έλληνες για την ψωρίαση

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη έρευνα του Liberal για τη στάση, την ενημέρωση και τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με την ασθένεια της ψωρίασης.

Το Liberal και η ειδική σελίδα υγείας Liberal.health, ξεκινώντας έναν ευρύ κύκλο ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για σημαντικά ιατρικά θέματα, απευθύνθηκε στο κοινό του για να αντλήσει τις απόψεις του για το ιδιαίτερο αυτό θέμα.

Ο τρόπος με τον οποίο το Liberal προσέγγισε τους αναγνώστες του ήταν απευθείας, είτε μέσω ειδικής ενότητας εντός του site, είτε μέσω των κοινωνικών του δικτύων, είτε μέσω του συλλόγου ασθενών που πάσχουν από ψωρίαση.

Για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι 2.221 ξεχωριστοί επισκέπτες μπήκαν στην ειδική σελίδα του site, έδειξαν ενδιαφέρον για ενημέρωση και αποφάσισαν να συμμετάσχουν ενεργά στην Έρευνα.

Τα συμπεράσματα που μπορεί κανείς να αντλήσει από τους συμμετέχοντες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η κοινή γνώμη πιστεύει σε πολύ μεγάλα ποσοστά ότι η ψωρίαση:

  1. δεν αποτελεί μεταδιδόμενο νόσημα,
  2. δεν ταυτίζεται με τη μεταδιδόμενη νόσο της ψώρας, ενώ
  3. οι περισσότεροι δηλώνουν εξοικειωμένοι με τα συμπτώματά της.

Παρότι η καθημερινή εμπειρία των γιατρών, αλλά και των ασθενών με ψωρίαση, καταγράφει την ύπαρξη στίγματος, άγνοιας και προκατάληψης της ελληνικής (και όχι μόνο) κοινωνίας, η έρευνα προσέλκυσε στοχευμένο κοινό, δηλαδή τους άμεσα ενδιαφερόμενους και όσους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, είτε τους ίδιους, είτε κάποιο μέλος της οικογένειας και του ευρύτερου περιβάλλοντός τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι η ψωρίαση είναι κληρονομικό νόσημα, που μπορεί να επηρεάζεται και από τη διατροφή του ασθενούς, ενώ περίπου 9 στους 10 που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι έχουν στο περιβάλλον τους ή γνωρίζουν ασθενή που πάσχει από ψωρίαση.

Τα θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα είναι ότι:

  1. οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι ασθενείς με Ψ και ΨΑ έχουν τις ίδιες εργασιακές ευκαιρίες με τους υπολοίπους,
  2. οι 6 στους 10 δήλωσαν ότι δεν επηρεάζεται η σεξουαλική τους προδιάθεση λόγω της ασθένειας του ερωτικού τους συντρόφου, ενώ
  3. το εντυπωσιακό 77% πιστεύει ότι έχει πιθανότητες κάποια στιγμή στη ζωή του να νοσήσει και το ίδιο από ψωρίαση.

Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ενώ οι ερωτώμενοι δείχνουν εξοικειωμένοι με την ασθένεια, εντούτοις δεν είναι σε θέση να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά, εάν αυτή είναι ιάσιμη ή αν τελικώς έχει παρατηρηθεί ιατρική πρόοδος στην αντιμετώπισή της. Και εκεί πιθανότατα να εστιάζεται και το ουσιαστικό ενδιαφέρον των ασθενών, αλλά και η ανάγκη για μεγαλύτερη επιστημονική ενημέρωση.

Ακολουθεί αναλυτικά το αποτέλεσμα της έρευνας:

Ταυτότητα έρευνας: Στην έρευνα συμμετείχαν 2.221 διαφορετικοί αναγνώστες του Liberal, εκ των οποίων το 53,2% ήταν γυναίκες, έναντι του 46,8 που ήταν άνδρες. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είναι ηλικίας 35 – 65, ενώ το 88 % όσων συμμετείχε διαμένει σε αστικά κέτρα, έναντι του 12% που διαμένει σε ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό και όχι επιστημονικό, διότι αποτελεί απλώς ποσοτική αποτύπωση της επικρατούσας τάσης και όχι απολύτως σταθμισμένο αποτέλεσμα βάσει ηλικίας, φύλου και γεωργαφικής κατανομής του δείγματος.

 

Ενότητα πρώτη: Τι πιστεύουμε για την ψωρίαση ως ιατρικό πρόβλημα

 

 

 

Ενότητα δεύτερη: Ασθενείς με ψωρίαση και κοινωνικές αντιλήψεις

 

 

Λύστε όλες τις απορίες σας για την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.